نمای ساختمان

ریزش سنگ نما ساختمان به چه دلایلی است ؟

در ساختمان هایی که از سنگ بعنوان نما استفاده شده است، فارغ از زیبایی که می تواند این گونه مصالح در نما ایجاد کنند، به دلایل مختلفی که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد، ممکن است که مشکلاتی نیز به بار آورند که از اصلی ترین این مشکلات، می توان به ریزش سنگ نما از ساختمان اشاره کرد. این معضل علاوه بر خسارت های مالی، احتمال رخ دادن خطرهای جانی را نیز در پی خواهد داشت.

دلایل جدا شدن سنگ نما از ساختمان

مقاومت کششی پایین ملات

همانطور که می دانید متصل شدن سنگ ها به ساختمان از راه استفاده از ملات قابل انجام خواهد بود. از طرفی یکی از ویژگی های ملات ها مقاومت فشاری آنها می باشد که در مقابل نمی توان هیچ گونه مقاومت کششی برای ملات در نظر گرفت. همین امر باعث خواهد شد که بعد از سالها و نبود مقاومت کششی، در سنگ نمای ساختمان ترک ایجاد شود و این ترک ها به مرور زمان پیشروی کنند و اگر در زمان نصب سنگ، از اسکوپ استفاده نشود، شاهد جدا شدن سنگ از ساختمان خواهیم بود.

حتماً تا به حال به هنگام وزش بادهای شدید، شاهد ریزش سنگ نمای ساختمان ها بوده اید که این امر به دلیل ایجاد نیروی فشار کششی در نمای ساختمان ها می باشد، چرا که به طور کلی ملات هیچ گونه تحمل کششی ندارد. نکته با اهمیت تر این است که وزش باد در ارتفاعات بیشتر می باشد، لذا احتمال ریزش سنگ ساختمان در طبقات بالایی بسیار متحمل تر خواهد بود.

نفوذ آب به پشت نما

مشخص است که مصالح استفاده شده در نمای ساختمان ها، ضد رطوبت نبوده، اما کار در جایی به مشکل می خورد که آب خود را به بند میان سنگ ها می رساند که در نتیجه به پشت سنگ ها نفوذ پیدا کرده و همین امر باعث می شود که به مرور زمان و با منقبض و منبسط شدن سبب ایجاد تنش های کششی و فشاری شده که در نتیجه باعث ایجاد ترک در سنگ های ساختمان می شود. با گذشت زمان، این ترک ها بیشتر شده و در آخر راهی جز سقوط برای آنها نمی ماند. بنابراین نفوذ آب و یخ کش کردن یکی از دلایل ریزش سنگ نما در ساختمان میشود.

دلایل ریزش سنگ نما

حرکت در ساختمان

زمانی که باد شروع به وزیدن می کند، فشارهایی را به ساختمان وارد می کند که نتیجه آن جابجایی در وضعیت نمای ملاتی ساختمان می باشد. این جابجایی ها باید بوسیله سنگ نما تحمل شود که گاهاً ممکن است به دلایلی انجام نشود، ضمن اینکه در وضعیت نمای خشک حرکت نما بوسیله اتصالات مختلف تحمل می شود.

از طرف دیگر به جهت مدیریت حرکت های حرارتی در ساختمان ها باید درزهای انبساطی را در نظر گرفت. این در حالی است که در نماهای استفاده شده از ملات درز انبساط اجرا نخواهد شد.

با دنبال کردن پیج ما در اینستاگرام با جدیدترین نما های ساختمانی آشنا شوید

آلودگی هوا

اتصالات سنگ های نما به دلایل مختلفی مانند هوازدگی، آلودگی هوا، معلق بودن انواع ذرات مانند سوخت های نفتی، اکسید های نیتروژن و غیره دچار تنزل خواهد شد. این تنزل بعد از بارش باران های اسیدی شکل خواهد گرفت. به همین دلیل همه این موارد دلایلی هستند تا جدا شدن سنگ از ساختمان رخ دهد.

اشکالات در نصب

ممکن است مجری طرح ( سنگ نمای ساختمان ) به دلایل مختلف از کار زده و بسیاری از عملیات هایی که در جهت محکم کاری سنگ نمای ساختمان انجام می شود را انجام ندهد. بعنوان مثال بعضی از بنّاها برای پر کردن پشت سنگ از خرده آجر یا موارد دیگر استفاده می کنند که کیفیت کار را پاین می آورد. ( در اصل باید از ملات استفاده شود که درست کردن آن کار پر زحمتی است )

از طرفی بنّا باید ملات را به مقاومت نهایی رسانده و سپس استفاده کند که این کار در بسیاری از موارد انجام نشده و به همین دلیل مقاومت ملات تا حد زیادی کاهش می یابد. استفاده از پودر سیمان به پشت سنگ سبب کاهش مقاومت ملات شده که به مرور باعث جدا شدن سنگ از ساختمان خواهد شد.

حوادث طبیعی

حادثه هایی مانند زلزله که در یک آن می توانند خرابی های زیادی به بار آورند، یکی دیگر از دلایل جدا شدن سنگ از نمای ساختمان هستند. اگر کار محکم کردن سنگ به درستی انجام نشود، حتی با زلزله های خفیف نیز امکان ریزش سنگ متحمل خواهد بود.

جلوگیری از ریزش سنگ نما ی ساختمان

یکی از راه های بسیار موثر برای جلوگیری صددرصدی از ریزش سنگ ساختمان، استفاده از روش پیچ رولپلاک است. با انجام این روش سنگ دیگر از جای خود تکان نخورده و هیچ گونه سقوطی در کار نخواهد بود. در روش پبچ رولپلاک از پیچ های ۵ سانتی که گالوانیزه نام دارد، استفاده می شود. ناگفته نماند که در کشورهای پیشرفته برای جلوگیری از ریزش سنگ از نمای ساختمان ها، با توجه به وزن سنگ، قطعات و اتصالات مناسب تهیه و استفاده می شود، اما در حال حاضر در ایران، علی رغم تدوین قوانین پیشرفته تر، این امر هنوز به صورت عملی در نیامده و در ساختمان ها نیز روش های قدیمی که اکثراً غیراصولی هستند اجرا می شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا